Novelty and Nobility in Learning and Design

عوامل موثر بر قیمت طلا

عوامل موثر بر قیمت طلا

چه عواملی بر قیمت طلا تاثیر گذار است؟ در بررسی قیمت جهانی طلا چه فاکتور هایی را باید در نظر گرفت؟

طلا پس انداز امنی از دارایی‌های سرمایه‌گذاران به شمار می‌رود. به همین دلیل افراد تمایل زیادی دارند که این فلز گرانبها را به سبد سرمایه‌گذاری‌های خود بیفزایند. اما عوامل موثری در قیمت طلا تاثیر گذار است که به شما کمک می کند طلا را با اطمینان خاطر بیشتری در سبد سرمایه گذاری خود بگنجانید. آگاهی از نحوه کارکرد طلا نقش مهمی در سرمایه گذاری این حوزه دارد.

سرمایه گذاری در طلا بدون در نظر گرفتن ریسک و خطرات آن نمی تواند سود و بازدهی تضمین شده ای داشته باشد.

اگر می خواهید در این بازار به خوبی سرمایه گذاری کنید باید بدانید که چه عواملی باعث افزایش یا کاهش قیمت طلا می شود. در این مقاله از سایت آموزشگاه فنی و حرفه ای آزاد Gemodart مورد بررسی قرار می دهیم.

 

چه عواملی بر قیمت طلا تاثیر گذار است؟

اصلی ترین عوامل موثر بر قیمت این فلز گرانبها عرضه پول، هزینه های تولیدی، ثبات یا عدم ثبات سیاسی، مسائل اقتصادی در جهان، تقاضای جواهرات، صنعت جواهرسازی، وابستگی به سیاستهای بانک های مرکزی و صندوق بین‌المللی پول و… می باشد. طلا یک منبع محدود ولی متاثر از شرایط اقتصادی و سیاسی جهان است. هر چند نوسانات اصلی قیمت طلا در کوتاه مدت به چشم می آید اما در بلند مدت از ثبات نسبی برخوردار است. در ادامه مطلب با برخی از مهمترین فاکتورهای تاثیرگذار بر قیمت طلا بیشتر آشنا می شویم.

 

بحران های سیاسی بین المللی

زمانی که بحران های جهانی گریبانگیر سرمایه‌گذاران می شود و ثبات وضعیت سیاسی به خطر می‌افتد قیمت جهانی طلا نیز روند افزایشی پیدا می کند. در واقع طرف هایی که در تنش‌های سیاسی درگیر هستند عاملی تاثیرگذار بر اوضاع سیاسی و اقتصاد جهان هستند. بنابراین نه تنها بحران های جهانی مانند وقوع جنگ، نزاع یا درگیری به عنوان عاملی مهم در نوسان قیمت طلا در نظر گرفته می‌شود حتی طرف های درگیر نیز با سیاست هایی که اتخاذ می کنند در این موضوع تاثیر گذار هستند.

 

تورم

تورم عامل مهم دیگری در قیمت گذاری طلا به شمار می رود. کارشناسان اقتصادی بر این باورند که ارزش پول کشور در نتیجه تورم و افزایش قیمت کالا و خدمات کاهش پیدا می کند. در نتیجه سرمایه گذاران طلا را به پول ترجیح می دهند. طبیعی است که با افزایش تقاضا برای طلا قیمت آن رشد پیدا می کند.

بنابراین وجود تورم در یک جامعه باعث افزایش سطح کلی قیمت‌ کالاها و خدمات می شود و سرمایه گذاران ترجیح می دهند سرمایه خود را در بازار طلا پس انداز کنند. البته در شرایطی که تورم با توسعه اقتصادی همراه باشد سرمایه‌گذاران نیز برای حفظ ارزش پول شان کمتر به تقلا برای ورود به بازار طلا و سرمایه گذاری در این بخش می‌افتند. به همین دلیل تحت تاثیر تورم همزمان با توسعه اقتصادی، ممکن است قیمت طلا حالتی یکنواخت و ثابت داشته باشد.

در این شرایط تجارت کالاهای معاملاتی، اوراق عرضه و سهام، بازدهی مناسبی دارند و نظر سرمایه گذاران، افراد اثرگذار و مردمم را به سمت خود جلب می کند. در نتیجه تقاضای جدیدی برای بازار طلا ایجاد نمی شود. بنابراین رفتار سرمایه گذاران در زمان تورم های طولانی بر قیمت طلا تاثیر گذار است.

 

ارزش و نوسانات ارز

ارزش ارز ها نسبت به یکدیگر، به سیستم عرضه و تقاضا وابسته است. به عنوان مثال اگر تقاضای دلار نسبت به عرضه آن بیشتر باشد ارزش دلار در مقابل ارزهای دیگر روندی افزایشی خواهد داشت اما در چه شرایطی تقاضای یک ارز مانند دلار افزایش پیدا می کند؟

در مطالعات اقتصاد بین المللی اگر تولید ناخالص داخلی آمریکا افزایش پیدا کند صادرات و خدمات تولیدی آمریکا به کشورهای دیگر نیز توسعه می یابد که نتیجه آن روند رو به رشد اشتغال و درآمد افراد در این کشور است. به همین ترتیب رونق صادرات و واردات و انجام مبادلات سایر کشورها با آمریکا، سبب انجام امور مالی و تهیه دلار جهت تسویه حساب ها برای پیشبرد معاملات می شود. در نتیجه تقاضای خارجی دلار افزایش می یابد و ارزش بیشتری نسبت به سایر ارزها پیدا می کند.

فروش طلا

در این شرایط برخی سرمایه‌گذاران با مشاهده رونق اقتصادی آمریکا و با هدف پایین آوردن ریسک مالی خود، به فروش طلا اقدام می کنند؛ تا از این طرق بتوانند سرمایه خود را به دلار تبدیل کنند. برخی از بانک‌های مرکزی نیز ترجیح می‌دهند دلارهای خود را حفظ کنند و خرید طلای جدیدی نداشته باشند.

بر این اساس طبق تحلیل های اقتصادی، ارزش دلار آمریکا و قیمت طلا رابطه معکوسی دارد. این واحد پولی پرکاربرد ارز  ذخیره جهانی محسوب می‌شود و در صورت کاهش، به دلیل افزایش ارزش سایر ارز های جهانی قیمت طلا افزایش پیدا می کند. اما در نسبت ارزش یورو و قیمت طلا رابطه کاملا مستقیم است. در نظر داشته باشید که عوامل مختلف بر این تحلیل ها تاثیرگذار است، ممکن است به تدریج همه چیز تغییر کند. به عنوان مثال در صورت قدرت گرفتن و فراگیر شدن یوان چین و تبدیل آن به ارزی مطمئن و ایمن برای سرمایه‌گذاران جهانی، احتمال می رود روند تغییرات ارزش طلا نیز بر اساس یوان تعیین گردد.

 

 

نرخ بهره 

طلا سود ثابتی ندارد به همین دلیل عاملی برای رقابت با سپرده های بانکی، اوراق قرضه، اوراق خزانه و… با سود ثابت و معین می باشد. اگر نرخ بهره افزایش پیدا کند ارزش دلار و اوراق قرضه نیز در آمریکا روندی صعودی خواهد داشت. در نتیجه مردم به فروش طلا اقدام می‌کنند تا بتوانند از فرصت سرمایه گذاری در اوراق به نفع شرایط مالی خود استفاده کنند؛ یا برعکس با سقوط نرخ بهره، سرمایه گذاران تلاش می کنند فرصت سرمایه‌گذاری در بخش طلا را از دست ندهند.

بررسی های بازدهی اوراق قرضه ۱۰ ساله آمریکا به خوبی نمایانگر تعیین نرخ بهره در تحلیل های اقتصادی می باشد. چرا که اوراق علاوه بر امکان نقدشوندگی آسان، ارتباط تنگاتنگی با وضعیت اقتصاد و مسکن آمریکا دارد. به عنوان مثال هر اونس طلا در اوایل سال ۲۰۱۳ میلادی حدود ۱۷۰۰ دلار معامله می شد. در حالی که سود اوراق قرضه ده ساله آمریکا ۷۶.۱ درصد بود. اما در دسامبر ۲۰۱۳ افزایش نرخ سود و بازدهی ۳ درصدی این اوراق باعث شد هر اونس طلا به ۱۱۹۶ دلار در بازار لندن کاهش پیدا کند.

هر چند ارتباط معکوس نرخ سود اوراق ۱۰ ساله آمریکا و قیمت جهانی طلا جامع نیست اما می توان گفت هنگامی که بازدهی اوراق قرضه روندی افزایشی دارد قیمت طلا یا ثابت می ماند یا افت پیدا می کند. در حالی که نرخ های کاهشی معمولاً تغییرات مثبتی در قیمت طلا رقم می زند.

 

بازار عرضه و تقاضا

طبق برآورد هایی که در پایان سال ۲۰۱۵ میلادی انجام شد کل طلای موجود در جهان ۱۸۶۷۰۰ تن برآورد شد. در همین سال چین با سهم ۴ درصدی به عنوان بزرگترین تولید کننده طلا در جهان شناخته شد. در سال ۲۰۱۶ در مجموع قاره آسیا ۲۳ درصد، آمریکای شمالی ۱۶ درصد، آمریکای جنوبی و مرکزی ۱۷ درصد، آفریقا ۱۹ درصد و کشورهای متحد مشترک المنافع ۱۴ درصد در تولید و عرضه جهانی طلا سهم داشتند.

به طور کلی اگر تقاضا برای خرید و سرمایه گذاری طلا افزایش پیدا کند قیمت طلا نیز افزایش می یابد اما عرضه بیش از حد باعث کاهش قیمت طلا می شود. نوسان در بازار عرضه و تقاضای طلا موثر از عوامل زیر می باشد:

 

  • عرضه و تقاضای طلا در حوزه سرمایه گذاری

سرمایه گذاران بسیار مایلند که ایمنی را جایگزین ریسک کنند چرا که از شرایط عدم اطمینان اقتصادی گریزان هستند و از این که نتوانند پیش بینی درستی از نتایج آتی داشته باشند بیزارند. برای همین از طلا به عنوان عاملی محافظ در برابر تورم استفاده می کنند. آنها به خوبی می دانند یکی از مزیت‌های مهم سرمایه گذاری در بازار طلا این است که فارغ از شرایط اقتصادی، طلا همیشه ارزش خود را به طور موثر حفظ خواهد کرد. زمانی که طبقات دارایی مانند سهام، املاک، اوراق قرضه و غیره مخصوصاً در دوران رکود رو به سقوط و عدم اطمینان پیش رود تقاضا برای طلا ازسوی سرمایه گذاران افزایش می یابد.

 

تقاضای طلا برای سرمایه گذاری و مصارف روزمره مردم

مردم دو کشور چین و هند به دلایل فرهنگی و اجتماعی تمایل زیادی به مصرف طلا دارند و مجموعا بالغ بر نیمی از مصرف طلای جهانی را به خود اختصاص داده اند. فقدان ابزارهای مالی در این کشورها باعث شده طلا به عنوان اصلی ترین عامل سرمایه گذاری برای مردم تلاقی شود. علاوه بر آنکه آداب و رسوم مردم چین و هند برای خرید طلا در مراسم، اعیاد و جشن ها، تقاضا برای خرید طلا در این کشورها را افزایش داده است. این یک موضوع موروثی است و با انتقال به نسل های آینده  همچنان انتظار می رود مردم این کشورها تمایل زیادی به خرید طلا و حفظ جواهرات خواهند داشت.

 

  • تقاضای طلا در صنعت جواهر سازی

تقاضای طلا علاوه بر حوزه سرمایه گذاری در صنعت جواهرسازی نیز بخش قابل توجهی از بازار تقاضا را به خود اختصاص داده است. به طوری که میتوان گفت صنعت جواهرسازی در طول تاریخ اصلی‌ترین متقاضی طلا بوده است. جالب است بدانید از سال ۲۰۱۱ تا سال ۲۰۱۵ این صنعت ۵۰ درصد از کل تقاضای جهانی طلا را به خود اختصاص داده است.

اما آنچه در بازار تقاضای جواهر سازی طلا حرف اول را می زند افزایش قدرت خرید و رشد اقتصادی جامعه است. اقتصاد رو به رشد، باعث افزایش سطح درآمد افراد و در نتیجه افزایش خریداران طلا و جواهر می شود. رونق اقتصادی کشورهای چین و هند نیز در سال های اخیر تقاضای صنعت جواهرسازی در این دو کشور را افزایش داده است.

 

  • دارندگان بزرگ طلا در بازار عرضه و تقاضا

وقتی صحبت از تقاضای جواهرات می شود نباید دارندگان بزرگ طلا مانند بانک‌های مرکزی یا صندوق های سرمایه گذاری طلا را نادیده گرفت. هر کدام از این گروه ها تاثیر مهمی بر بازار طلا و صنعت جواهر سازی دارند. و به عنوان یکی از منابع تقاضای بزرگ طلا حتی می توانند. تولید شرکت های معدنی طلا را نیز افزایش دهند.

یکی از مرسوم ترین ابزار های سرمایه گذاری طلا در حال حاضر صندوق‌های قابل معامله در بورس می باشد که کارکرد آن مانند تراست ها است و در بورس معامله می‌شود. این ابزار ها هم توسط نهادهای خصوصی و هم شرکت های استخراج ارائه می شود.

ای تی اف ها ذخایر طلای زیادی دارند و تقاضا برای طلا از سوی آنان، باعث تغییرات قابل توجهی در قیمت طلا می شود. در حال حاضر تقاضا برای ETF ها نوسانات زیادی دارد. این ابزار در آمریکا رایج است و از بازار رو به رشدی برخوردار می باشد.

 

  • تقاضا در صنایع ساخت قطعات

تقاضا برای طلا تنها به مصارف کشورهای بزرگی چون ایالات متحده چین و هند یا صنعت جواهرسازی محدود نمی‌شود. کاربردهای صنعتی طلا نیز عاملی برای افزایش تقاضای جهانی طلا است. خیلی از لوازم الکترونیکی و ابزارهای خاص دارای اجزایی ساخته شده از طلا هستند. در نتیجه تقاضای صنعت جهانی نیز می تواند بر قیمت طلا تاثیرگذار باشد.

 

 

جمع بندی

شما در این مطلب از سایت آموزشگاه فنی و حرفه ای آزاد Gemodart متخصص در ارائه خدمات طراحی، تولید و آموزش طراحی طلا و جواهر با صدور مدرک بین المللی و مدرک سازمان فنی و حرفه ای کشور با موضوع عوامل موثر بر قیمت طلا همراه بوید.

به شما توصیه می کنیم اگر می خواهید پله های موفقیت را در زمینه سرمایه گذاری طلا به خوبی طی کنید. باید با کاربرد این فلز ارزشمند در بازار آشنا شوید. قیمت ها هر لحظه در حال تغییر است هر چند طلا جزو پایدارترین فلزات گرانبها محسوب می شود. اما به هر حال نوسانات قیمت بر روی قیمت کلی آن نیز تاثیرگذار است. همچنین برای اطلاع از قیمت لحظه ای طلا میتوانید از شبکه اطلاع رسانی استفاده کنید.

عواملی که در این مطلب از سایت آموزشگاه فنی و حرفه ای آزاد Gemodart عنوان شد فاکتورهای مهمی است. در تحلیل قیمت جهانی طلا محسوب می شود. این عوامل شما را هنگام ورود به بازار طلا راهنمایی می‌کند. تا بتوانید پیش‌بینی درستی از قیمت طلا و سرمایه گذاری در این بخش داشته باشید. در پایان امیدواریم در سرمایه‌گذاری طلا موفق باشید.

 

تا اینجا 6 نفر امتیاز داده
اگه خوشت اومد به اشتراک بزار!

دیدگاهتان را بنویسید

فهرست مطالب
ورود | ثبت نام

ورود و ثبت نام یکپارچه آموزشگاه جمودارت!