Novelty and Nobility in Learning and Design

خلاقیت چیست؟ چگونه خلاق باشیم؟

خلاقیت چیست؟ چگونه خلاق باشیم؟

خلاقیت چیست و چه مراحلی دارد؟ به چه کسی خلاق می گویند؟ چگونه می توان خلاقیت را شکوفا کرد؟ آیا همه افراد دارای قدرت خلاقیت هستند؟ پرورش خلاقیت چه آثار و نتایجی در زندگی افراد به همراه دارد؟

در این مقاله از سایت آموزشگاه فنی و حرفه ای آزاد Gemodart متخصص در ارائه خدمات طراحی، تولید و آموزش طراحی طلا و جواهر با صدور مدرک بین المللی و مدرک سازمان فنی و حرفه ای کشور همراه باشید تا پاسخ جامعی به این پرسش ها ارائه دهیم.

 

تعریف خلاقیت

خلاقیت به نوعی ابتکار عمل در انجام امور مختلف به روشی موثر و ساده تر اطلاق می شود. در واقع خلاقیت به عنوان یک ابزار کمکی برای انجام کارها به روش های متفاوت اشاره دارد.

در حال حاضر تعریف دقیق و در برگیرنده ای برای بیان مفهوم خلاقیت وجود ندارد. هر کدام از بزرگان و اندیشمندان، علم خلاقیت را از دیدگاه خود مطرح کرده اند. خلاقیت از یک نگاه یک هنرمند می تواند متفاوت از نگاه یک موزیسین باشد. تعاریفی که در طول تاریخ برای درک معنایی این واژه ارائه شده هر کدام تنها به بخش یا بخش هایی از ماهیت خلاقیت اشاره داشته اند. در یک عبارت کلی به ارائه راهکاری برای تبدیل ایده، رویا یا تخیل به واقعیت، خلاقیت گفته می شود.

 

موضوع خلاقیت «ایجاد یا تغییر» است

در واقع داشتن توانایی برای ایجاد تغییر در روش های قدیمی و به کارگیری ایده ها به روشی نو و متفاوت نیز نوعی خلاقیت است. همچنین تولید ایده های جدید با ترکیب ایده های پیش رو و ایجاد یک خروجی جذاب که نشانه هایی از نو بودن در آن مشاهده شود نیز می تواند دربرگیرنده مفهوم خلاقیت باشد. گاهی اولین ها بهترین مثال برای نمایش خلاقیت هستند مثلا اولین تلویزیون، اولین دوچرخه، اولین لباسشویی و غیره.

با این حال ارائه طرح های جدید از ایده های قدیمی و تکراری نیز به نوعی خلاقیت محسوب می شود. مثلاً تلویزیون منحنی LED می تواند یک ایده خلاقانه با تغییر ایده قدیمی تلویزیون LED باشد.

اگر شما بتوانید بین موضوعاتی که با یکدیگر ارتباط ظاهری ندارند نوعی رابطه معنایی به وجود بیاورید و آن را در قالب یک الگوی قابل درک و با مفهوم ارائه دهید دست به کار خلاقانه ای زده اید. شاید برایتان جالب باشد که بدانید خیلی از افرادی که کارهای خلاقانه بزرگی انجام داده اند از روش خاص یا دور از دسترسی برای بروز ایده های خود استفاده نکرده اند. آنها فقط با دقت بیشتری موضوعات اطراف خود را دیده اند، ظرافت بیشتری در نگاه خود به خرج داده‌اند و سپس موضوعات را با کنجکاوی بازنگری کرده اند.

 

خلاقیت ذاتی است یا اکتسابی؟

اکنون سوالی که ممکن است مطرح شود این است که آیا خلاقیت یک استعداد ذاتی است یا باید آن را آموخت؟! همه انسان ها به صورت طبیعی دارای قدرت خلاقیت هستند. اما اگر بخواهند از این قدرت برای ارتباط موضوعات با یکدیگر و خلق اتفاق های بزرگ استفاده کنند باید توانایی پرورش آن را داشته باشند؛ در اینصورت به راحتی توانایی ایجاد موضوعات تازه و طرح های جدید را خواهند داشت.

چرا که میل به آفرینش و ایجاد روش های جدید به صورت ذاتی در همه افراد به صورت فطری قرار دارد. بنابراین روش های شکوفایی خلاقیت را باید آموخت، یاد گرفت و با ایجاد تمرین و طرح پرسش در زمینه های مختلف به کار گرفت.

ممکن است شما از قدرت خلاقیت خود برای ایجاد تحول در یک موضوع خاص استفاده کنید. شاید هم بخواهید با خلاقیت روش ها و موضوعات قبلی را بهینه سازی کنید. به طوری که خیلی راحت تر و سریع تر بتوانید به اهداف موردنظر دست بیابید. بنابراین می توان گفت خلاقیت تنها به ارائه راهکار های نو و متفاوت محدود نمی شود. بلکه دانش و درک فرایند ها و رخدادهایی که اکنون در حال وقوع است را نیز برای ارائه راهکارهای نوین در برمی گیرد.

 

مزایای خلاقیت در کار و زندگی شخصی

حرکت کردن در مسیر خلاقیت همیشه هیجان انگیز نیست. گاهی لازم است افراد در مسیر خلاقیت از نوعی تفکر به نام تفکر واگرا بهره‌مند شوند که لازمه آن حرکت در مسیر مخالف حرکت جامعه و عموم است. پیمودن چنین مسیری ممکن است افراد را برای بیان دیدگاه شان به چالش بیندازد و با مشکلات و موانع متعددی روبرو کند.

با این حال مزایای خلاق بودن بسیار بیشتر از چالش ها و مشکلات و خطرات آن می باشد. چرا که در نهایت باعث ایجاد شکوفایی، رشد، پیشرفت و فراهم آوردن رفاه و آسایش افراد جامعه می‌شود.

 

اگر حال خوب می خواهید خلاق باشید!

افراد خلاق انسان های بی پروایی هستند که مانعی در سر راه خود، برای تحقق آرمان ها و ایده هایشان نمی بینند. بنابراین خلاق بودن به خودی خود احساس شادی و سرخوشی را در انسان افزایش می دهد.

 

جلوگیری از زوال عقل

از طرفی فرایند خلاقیت به علت فعالیت مغزی، از کند شدن حافظه و زوال عقل جلوگیری می کند.

افراد خلاق سیستم ایمنی قوی تری دارند و کمتر دچار اضطراب و نگرانی می شوند. پس مهمترین مزیت خلاق بودن داشتن حال خوب و احساس رضایتمندی از زندگی است.

محققان علوم اعصاب در حوزه خلاقیت سه شبکه مغز را شناسایی کرده‌اند از جمله:

1- شبکه اجرایی؛ برای ایجاد توجه و تمرکز بر روی یک موضوع

2- شبکه تخیل؛ برای خیال بافی و تجسم خلاق

3- شبکه جالب‌توجه؛ برای نمایش آنچه که فرد در ذهن خود مخفی کرده است

هر چه این شبکه های عصبی با یکدیگر ارتباط بیشتری داشته باشند و فعالیت مغزی شما گسترش پیدا کند شما به سمت خلاقیت و نوآوری پیش می روید.

 

 

مهمترین راهکار های پرورش خلاقیت

علاوه بر موارد بالا، خلاقیت به ایجاد اعتمادبه‌نفس، رشد فردی و توسعه ذهن و ارتقاء سطح زندگی اجتماعی نیز کمک زیادی می کند. اما برای بهره مندی از این مزایا، چه راهکارهایی برای پرورش خلاقیت ارائه شده است؟ برای پاسخ به این پرسش در ادامه مطلب با ما همراه باشید تا با مهمترین راهکار های پرورش خلاقیت آشنا شویم.

 

– شما چقدر در حل مسئله مهارت دارید؟

اگر برای حل مسائل مختلف تبحر خاصی دارید می توانید به آینده روشن ایده‌های خود امیدوار باشید. یکی از نشانه های تفکر خلاق در افراد این است که به راحتی می توانند مسائل مختلف را حلاجی کنند و برای حل آن راهکارهای کاربردی ارائه بدهند. مخصوصاً مسائل جدیدی که نیازمند به روش های نو برایحل و فصل دارند! پس اگر از پس حل مسائل پیرامون خود برمی آیید به قدرت خلاقیت خود شک نکنید. هر چه از خلاقیت خود بیشتر استفاده کنید قدرت آن بیشتر می شود و در نتیجه عملکرد بهتری خواهید داشت.

 

مدیتیشن، مراقبه و تمرین های ذهن آگاهی

انواع روش های مراقبه به خوبی می تواند نیروی خلاقیت را در شما پرورش دهد. هرچه از تکنیک های آرامش ذهنی بیشتری استفاده کنید خلاقیت شما به تناسب رشد بیشتری خواهد داشت. علاوه بر آن که مدیتیشن تاثیر مهمی در کاهش دردهای جسمانی و رنج های روانی افراد دارد.

 

تا می توانید رویا پردازی کنید!

شاید در نگاه اول تصور کنید که در دنیای پر از تکنولوژی و نوآورانه امروزی، خبری از رویا پردازی و تجسم خلاق نیست. اما جالب است بدانید که تمام پیشرفت های بشر و تکنولوژی هایی که در حال حاضر تمام دنیا را در برگرفته است حاصل نوعی تجسم خلاق و رویا پردازی اولیه می باشد. بنابراین همیشه ارتباط خود را با شخصیت درونی، هویت و اصالت ذاتی تان حفظ کنید تا بتوانید با رویا پردازی اهداف و آرمان های خود را در ذهن مجسم نمایید. بهترین اوقات برای رویا پردازی در زمان های استراحت، قبل از خواب و یا صبح هنگام بیدار شدن است که فرصت کافی برای سیر و سفر در دنیای خیال را دارید و دستتان باز است که هر آنچه را که می خواهید در ذهن خود تصور کنید. شاید آن روز روز شما باشد و بتوانید رویای خود را به مرحله تحقق نزدیک تر کنید!

 

تخصص گرایی در کسب و کار

یکی از روش های رسیدن به تفکر خلاقانه در موضوعات خاص، کسب تخصص در آن زمینه است. بنابراین اگر شما صاحب کسب و کاری هستید و یا می خواهید در یک رشته خاص خلاقانه رفتار کنید و ایده های نویی ارائه دهید سعی کنید ابتدا تسلط کافی را نسبت به به حوزه فعالیت و رشته کاری خود کسب نمایید. تخصص و دانش به شما کمک می‌کند فرایندهای نویی طراحی کنید و از مسیری متفاوت برای حل مسائل و چالش‌های حوزه کاری خود بهره‌مند شوید.

 

تاثیر نگاه مثبت در شکوفایی خلاقیت

نگرش مثبت نه تنها در رشد خلاقیت و توسعه کسب و کار شما اهمیت دارد بلکه در همه جوانب زندگی شما تاثیر گذار است. تصور کنید فردی نسبت به موضوعات مختلف نگاه منفی داشته باشد! حالا چگونه می‌خواهد سراغ روش‌های جدید برای حل مسائل برود و درباره آن فکر کند؟! فرد منفی باف نمی تواند رویا پرداز باشد و یا انگیزه و شوق کافی برای گذر از چالش ها را درون خود حس کند. بنابراین فرد منفی باف هرگز نمی تواند تبدیل به انسانی خلاق شود. شما هم اگر می خواهید خلاقیت خود را پرورش دهید باید دید خود را نسبت به مسائل مثبت کنید و با این روش ساده راهی برای شکوفایی خلاقیت خود باز نمایید.

 

پایان

شما در این مطلب از سایت آموزشگاه فنی و حرفه ای آزاد Gemodart متخصص در ارائه خدمات طراحی، تولید و آموزش طراحی طلا و جواهر با صدور مدرک بین المللی و مدرک سازمان فنی و حرفه ای کشور همراه بودید.

فراموش نکنید اگر می خواهید در کسب و کار یا رشته و گرایش خود حرفی برای گفتن داشته باشید و توجه مخاطبان زیادی را به خود جلب کنید حتماً باید روی پرورش خلاقیت خود کار کنید و روش هایی برای شکوفایی آن در پیش بگیرید. پرورش خلاقیت زندگی شخصی شما را نیز دستخوش تحولات مثبتی می کند. به طوری که با گذشت زمان کم کم می توانید تمام مسائل و موانع را در زندگی شخصی و حرفه‌ای خود به راحتی حل کنید. در پایان امیدواریم این مطلب برایتان مفید بوده باشد.

 

تا اینجا 9 نفر امتیاز داده
اگه خوشت اومد به اشتراک بزار!

دیدگاهتان را بنویسید

فهرست مطالب
ورود | ثبت نام

ورود و ثبت نام یکپارچه آموزشگاه جمودارت!